Урсула фон дер Лайен, гласуване
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Първата жена, която някога е ръководила Комисията, запази силното мнозинство в полза на своя „изключителен“ и „почти“ балансиран по пол екип – първият без член на Обединеното кралство. Тя изнесе реч в Страсбург.

Фон дер Лайен прегърна духа на чешката „кадифена революция“ и каза, че за нея Европа „не е за партии или политика, правила или разпоредби, пазари или валути“, а е „в крайна сметка и преди всичко друго – за хората и техните стремежи.

„Работете за нещо, защото е добро, а не само защото има шанс за успех – заяви президентът на Комисията, цитирайки Вацлав Хавел – През следващите пет години Съюзът ни ще предприеме трансформация, която ще засегне всяка част от нашето общество и икономика. И ние ще го направим, защото това е правилното нещо. Не защото ще е лесно.“

Малко по-спокойна, отколкото през юли, когато тя беше номинирана от Европейския съвет, за да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Комисията, фон дер Лайен до голяма степен се придържа към сценария, с едно изключение – Брекзит. Въпреки че не произнася „думата с Б“, тя спомена, че „един член от нашето семейство възнамерява да напусне нашия Съюз“, като предизвика аплодисменти от няколкото членове на Партията на Брекзит, присъстващи в залата, и добави:

„По-голямата част от тази къща изглежда е щастлива да види, че много, много малка група в тази къща вече няма да може да ръкопляска толкова силно“, каза тя, докато членовете на ЕП се радваха.

Фон дер Лайен представи някои подробности от програмата си, но обеща, че ЕС ще бъде водещ в борбата срещу изменението на климата, базирана на „Зелената сделка“, и ще стане по-новаторска, дигитална сила със силна социална пазарна икономика.
Необходимостта да се намери общ отговор на общи предизвикателства като миграцията и да се засили ролята на ЕС на световната сцена също бе отбелязана в речта й.

 

„По-зелен“ и иновативен ЕС

 

Докато Европейският парламент обсъжда дали да обяви „извънредно положение за климата“ в Европа, фон дер Лайен определи изменението на климата като „екзистенциален въпрос“ за Европа и за света и каза, че европейската „зелена сделка“ е задължителна.

Въпреки че разкри малко подробности, тя каза, че това ще помогне за намаляване на емисиите, докато създава работни места.

„Това е генерационен преход към неутралитет на климата до средата на века. Но този преход трябва да бъде справедлив и всеобхватен, или изобщо няма да се случи“, подчерта фон дер Лайен.

Тя призна, че подобна икономическа промяна ще изисква „масивни“ публични и частни инвестиции, също за иновации и дигитална революция, и ще разчита на Европейската инвестиционна банка да задейства тази инвестиция.

„От години инвестираме по-малко в иновациите, отколкото конкурентите ни. Това е огромен недостатък за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим тази трансформация“, добави тя.

Избраният председател на ЕК призова да работи за доизграждането на Съюза на капиталовия пазар, за „подобряване на достъпа до финансиране за малкия бизнес и стартиращите предприятия, които да им позволят да се развиват, иновации и поемат рисковете, от които се нуждаят“.

Фон дер Лайен заяви, че следващият седемгодишен бюджет трябва да бъде „значително модернизиран“, тъй като „светът преди седем години не прилича на света след седем години“.

Предложението за нов дългосрочен план на ЕС беше внесено през 2018 г. от напускащата Еврокомисия. Фон дер Лайен не изясни в речта си дали наистина възнамерява да промени това предложение.

 

ЕС на световната сцена

 

Фон дер Лайен, която определи собствената си изпълнителна власт като „геополитическа комисия“, отново подчерта ролята на Европа на световната сцена. „Светът се нуждае от нашето лидерство повече от всякога“, аргументира се тя и призова ЕС да бъде „сила за мир и положителни промени“.

„Ние можем да бъдем оформящи по-добър глобален ред“, добави тя.

„Моята комисия няма да се страхува да говори езика на увереност и увереност. Но ние ще го направим по нашия начин – по европейски начин – настоя фон дер Лийен, намеквайки за Китай, Русия или САЩ – Това е геополитическата комисия, която имам предвид, и от която Европа спешно се нуждае.“

Само седмици, след като Съветът не успя да открие процеса на присъединяване със Северна Македония и Албания, фон дер Лайен заяви, че ЕС „трябва да демонстрира“, че Западните Балкани „ще споделят и същата съдба“.

„Вратата ни остава отворена“, добави тя.

Фон дер Лайен изрази съжаление, че през последните няколко години ЕС трябваше да се съсредоточи върху „управление на кризи след извънредна ситуация“. Една от кризите, която изложи най-много различията между държавите-членки, беше изпускането на управлението на миграционния поток през 2015 г. и нататък.

Новият председател на на Комисията се ангажира да намери „решения, които работят за всички“ и каза, че „докато Европа винаги ще предоставя убежище на тези, които се нуждаят от международна закрила“, тя също така трябва да гарантира, че „онези, които нямате право да останете, се върнете у дома. “

Реформирането на системата за убежище в ЕС, засилването на граничния контрол, „за да ни позволи да се върнем към напълно функционален Шенген“, и засилването на сътрудничеството с трети страни са сред приоритетите на фон дер Лейен за справяне с миграцията.

„Европа, която е толкова горда със своите ценности и върховенство на закона, трябва да може да излезе с отговор, който е едновременно хуманен и ефективен – каза тя – Готови сме. Но най-важното е, че Европа е готова. Моето послание е просто: Нека да работим.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!