Гугъл

Южнокорейският антитръстов регулатор глоби американската компания Google с 207,4 милиарда вона (176,8 милиона долара) за злоупотреба с положение на пазара на мобилни операционни системи и приложения.

Google е възпрепятствала пазарната конкуренция, като е изисквала от производителите на смартфони да сключат споразумение, съгласно което последните няма да могат да инсталират модифицирани версии на операционната система (OS) Android на своите устройства. Това, според регулатора, е възпрепятствало иновациите при създаването на нови операционни системи за смартфони.

Google трябва да отстрани недостатъците и да направи корекции в споразумението с производителите на смартфони. Очаква се тези мерки „да проправят пътя за възраждане на конкуренцията на мобилните операционни системи и пазарите на приложения“.

В момента Google разследва измамни продажби на дигитална реклама и нова политика на компанията, която начислява на разработчиците на приложения 30% от приходите.

На 31 август 2021 г. Националното събрание на Република Корея прие законопроект, според който магазините за приложения на компании като Apple и Google ще трябва да разрешат използването на системите за плащане на трети страни на техните сайтове.

Подобна регулация отдавна се застъпва от разработчиците на приложения, които не са доволни от високите комисионни на магазините и от това как собствениците им използват положението си на пазара.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук