Мун и Ким

Южна Корея иска мир, а Северна се бори с вътрешни проблеми. Това пролича от новогодишните речи на държавните лидери – Мун Дже-ин и Ким Чен-ун.

Речта на Мун

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обеща да се бори за мир със Северна Корея. В обръщението си по повод Нова година той изрази надежда следващата администрация да продължи тези действия.

„Правителството ще продължи нормализирането на междукорейските отношения и ще напредва по необратимия път към мира до край“, обеща Мун.

Мандатът на южнокорейския президент изтича през май тази година.

Искането на Южна Корея и главно на президента Мун е да бъде обявен официален край на  Корейската война от 1950-1953 г.  

Според него, ако междукорейските отношения се подобрят, това ще се отрази и на международната общност.

Речта на Ким

В обръщението на севернокорейският лидер Ким Чен-ун за Нова година призивите на Мун за официално обявяване на край на Корейската война или за блокажа в преговорите със САЩ за денуклеаризация дори не бяха споменати.

В новогодишната си реч севернокорейският лидер Ким Чен-ун говори повече за заводи за трактори и училищни униформи. Почти не се споменаваха ядрени оръжия или пък САЩ.

Основните цели на Северна Корея за 2022 г. ще бъдат даване на тласък на икономическото развитие и подобряване на живота на хората, тъй като тя е изправена пред „велика борба на живот и смърт“, каза Ким в своя реч, изнесена в края на започналия в понеделник Четвърти конгрес на Осмия централен комитет на Корейската трудова партия. Фокусът на речта върху вътрешните работи на страната подчертава икономическите проблеми, пред които Ким е изправен. Самоналоженото затваряне на границите с цел борба с коронавирусната пандемия остави Северна Корея по-изолирана от всякога. Международни неправителствени организации предупредиха за възможен недостиг на храна и хуманитарна криза.

Срещите съвпаднаха с десетата годишнина от идването на власт на Ким Чен-ун след кончината на баща му през 2011 г.

Припомняме, че Мун проведе три срещи на върха с Ким, в това число и една в Пхенян, през 2018 г. и 2019 г., преди преговорите да забуксуват заради разногласия относно исканията от страна на международната общност към Северна Корея да предаде ядрения си оръжеен арсенал и заради призивите на Пхенян към Вашингтон и Сеул да облекчат санкциите и да се откажат от други враждебни политики.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук