За 59-ти път в Белград се проведе протест под надслов „Един от пет милиона”. В събота вечер, стотици сърби излязоха, за да покажат недоволството си срещу управлението на Сърбия.

Протестиращите покриха входната врата на РТС (Радио и телевизия Сърбия) с големи стикери, на които пише: „Е, и какво“ и с наименованията на многобройните афери на сегашните власти в Сърбия.

Журналистът Желко Бодрозич заяви по време на протеста, че много от колегите му са потъпкали журналистическата професия и са се поставили в услуга на правителствената пропаганда, но все още има свободни журналисти, които поддържат пламъците на свободното слово, така както го правят и протестиращите в борбата за основните човешки права на всички граждани.

Той поздрави гражданите, че поддържат пламъците на свободата, въпреки насаждането на страх, в което участват много журналисти, разпространяващи омраза и лъжи.

„Правителството чрез тези медии хипнотизира гражданите, които вярват, че има златен век, но суровите реалности ги опровергават“, каза Бодрозич.

Той заяви, че когато си отиде сегашното правителство, тези журналисти ще трябва да обяснят защо лъжат и пропагандират, защо когато пишат за победата на изборите на Сръбската прогресивна партия, не информират гражданите и за несправедливия изборен процес, купуването на гласове и злоупотребата с държавни ресурси за партийни цели.

„Вярвам, че скоро ще дойде денят, в който платените пропагандисти ще трябва да обяснят на гражданите защо като ги информират за изградените пътища не казват, че всеки километър е надплатен, защото няма публични търгове и конкурси и защо са били засипани с информация за работни места, но не са изнесени факти, че са най-слабо платените и субсидиите се използват за изплащане на мизерни заплати на работниците“, каза Бодрозич.

Той добави, че те ще трябва да обяснят как могат да информират обществеността за протестите в Париж, но не и за протестите в Белград, за Асанж и Сноудън, но не и за Александър Обрадович и аферата „Крушик“, както и за пожарите в Австралия, но не и за горящата къща на журналиста от Гроцка Милан Йованович.

Валентина Рекович от движението „Един на пет милиона“ заяви, че през 2019 г. гражданите са показали, че могат да освободят институции чрез протести, докато Сръбската прогресивна партия е успешна само в нарастване на престъпността, несправедливостта и забраната на хората да мислят свободно.

След речта събралите се поеха на протестен марш, а начело на колоната бе разпънат транспарант с надпис „Бойкот“.

Протестното движение под надслов „1 от 5 милиона“ започна серията от демонстрации срещу управлението на Александър Вучич още миналата зима. Мотото на протестиращите се появи след изказване на президента, в което той се изпусна, че дори и 5 милиона да излязат на улиците да протестират срещу него, няма да отстъпи от властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!