София

Че въздухът в София е много мръсен, вече не е тайна за никого. Всяка зима, софиянци се изправят пред този проблем, който сериозно застрашава здравето им. Въпреки това обаче Столичната община сякаш упорито отказва да предприеме каквито и да било мерки.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ екологът Борислав Сандов изтъкна трите фактора, благодарение на които всички ние дишаме мръсен въздух.

„Инфраструктурата и почистването на тротоари и улици, транспортът и трафикът, както и отоплението – това са трите източника на замърсяване на въздуха”, смята Сандов.

От години еколози и експерти призовават да се вземе най-елементарната мярка – София да се почисти. Едва преди две седмици обаче Столичната община се сети, че мръсните улици са 1/3 от проблема.

„Съдът ги принуди да започнат да прилагат тези мерки и чрез експертизата, която беше представена в съда, миенето на улиците беше една от мерките. Защо това не го прави Столична община, е въпрос, който трябва да се зададе по-скоро на тях. Всеки един модерен град следва да си мие улиците, не само, защото въздухът е мръсен”, каза Сандов пред ДЕБАТИ.БГ.

И добави:

„Чистота на въздуха е пряко следствие на няколко фактора. Единият от тях е инфраструктурата, в това число тротоарите, улиците, строителните площадки, техниката, която се използва в строителството. От друга страна това е автомобилният трафик. Той е целогодишен проблем за чистотата на въздуха, особено предвид факта, че в България сме с най-стария автопарк в целия ЕС. Това означава, че има по-цапащи автомобили, а и някои си позволяват да махат катализаторите, в нарушение на закона. На трето място, може би най-важната част, особено през зимата, когато нивата на замърсяване на въздуха в София са най-високи, е отоплението на града и по-скоро отоплението на онези квартали в периферията на София, в които се отопляват на въглища, дърва и отпадъци (стари домакински шкафове, стари дрехи).”

Цялото интервю с еколога Борислав Сандов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук