Румъния
Кадър от протестите в Румъния през 2019 г., срещу указ на правителството, който застрашаваше независимостта на съдебната власт и отслабваше борбата срещу корупцията.

Деветдесет и петима са осъдените за корупция в Румъния през декември и януари, съобщи Националната дирекция за борба с корупцията в страната. Наказанията им варират между шест години и шест месеца затвор.

Става дума за престъпления, свързани с вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, измами с европейски фондове, предаде БТА, позовавайки се на информацията на румънската дирекция.

“Сред окончателно осъдените са заместник генерален директор на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA), заместник-генерален директор на Национална администрация на румънските води (ANAR), директор на министерство, общински кмет, четирима полицаи, 20 митничари“, се казва в прессъобщение на Националната дирекция за борба с корупцията.

Междувременно Министерството на правосъдието на Румъния обяви предложенията за длъжността главен прокурор на Върховната прокуратура и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Това са Алекс Флоренца и Мариус Войняг.

Алекс Флоренца е прокурор от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ.

Мариус Войняг е заместник-ръководител на отдела “Наказателно преследване и криминалистика” в Главната прокуратура и бивш ръководител на Службата за борба с икономическата и финансовата престъпност в рамките на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ, съобщава G4Mediа, цитирана от Диджи24.

За 20-те години от съществуването си дирекцията е изпратила на съд около 15 000 души, обвинени в корупция, а общият размер на причинените от тях щети се оценява на 5,4 милиарда евро, отчете на институцията в края на миналата година.

В списъка на изпратените на съд фигурират 400 кметове, 800 директори на публични институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителството (включително двама премиери, както и министри и държавни секретари), 100 членове на парламента, включително трима евродепутати, 40 председатели на окръжни съвети и 1000 полицаи, сочат данните.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук