Газпром,

Заместниците на шефа на „Газпром“ Александър Медведев и Валерий Голубьов са освободени от техните длъжности, гласи съобщение на компанията. Те са навършили пенсионна възраст. Медведев ръководеше доставките на газ за външните пазари. Голубьов отговаряше за вътрешния пазар и за цялата система за газоснабдяване на Русия.

В началото на годината беше арестуван съветникът на генералния директор на „Газпром межрегионгаз“ Раул Арашуков. Според следствието той е организирал кражба на природен газ от ХАО „Газпром“ за повече от 30 млрд. рубли. Заедно с Арашуков беше задържан неговият син сенатор и ръководител на филиали на „Газпром“ в южна Русия.

Има информации, че Медведев ще се съсредоточи върху работата във футболния клуб „Зенит“, а също така и в Международния делови конгрес. 63-годишният Медведев стана президент на „Зенит“ миналата седмица.

С какво ще се занимава Голубьов не става ясно от съобщението. Той е на 67 години.

„Председателят на управлението на ПАО „Газпром“ Алексей Милер благодари на Валерий Голубьов за дългогодишната плодотворна работа“, се казва в съобщение за пресата от компанията.

Медведев и Голубьов влизат в управлението на „Газпром“ през 2002 г. Заместник-шефове на корпорацията те стават – първият през 2005 г., вторият година по-късно.

Кой ще смени уволнените в един ден двама заместник-шефове на газовия гигант засега не е ясно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!