Проблемът с недостатъчното финансиране на Българската академия на науките и другите научни институти, които „творят наука” у нас остава изключително сериозен. В България има 58 ВУЗ-а, а БАН сама по себе си има 42 научни института. Академията осигурява 60% от научните изследвания в България. Но й липсват пари. В момента бюджетът й е около 110 милиона като все още не може да се възстанови на нивата от преди години.

След скандали между финансовия министър Симеон Дянков през 2010г и 2011г., когато той нарече учените „феодални старци”, а Академията „дупка, която гълта пари”, бюджетът на БАН бе орязан на половина.

„През 2010г. бюджетът на БАН беше достигнал нива от 120 млн. лева. След разправиите и доста неприятните ситуации по време на първото правителство с премиер Борисов, финансов министър Дянков и образователен Игнатов, там се поизостри ситуацията. Бюджетът на БАН бе намален на половина – 62 млн. лева”.

Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ астрономът от БАН д-р Георги Латев.

И добави:

„Имаше дори карикатури – това, което отделяше столичната община за кастрация на уличните кучета бе около 58 млн., а на българските учени се даваха 62 млн. И се очакваше едните да напишат научни статии, а другите – да се разхождат по улиците на София. Тоест, ние бяхме принизени до псета. Това беше голяма обида”.

По думите му би било демагогия да се твърди, че за 10 години бюджетът на Академията се е увеличил двойно.

Автоцензура

„БАН се финансира не само от бюджета, научните институции могат да кандидатстват по различни програми. За радост, нещата се раздвижиха по тези научни програми, особено в „Наука и образование за интелигентен растеж”. Някои от колегите участват в центрове за върхови постижения в науката, други в регионални центрове, от които идват допълнителни средства, за да се дофинансират научните институции”, обясни още Латев.

И завърши:

„Това обаче поставя научните институции в позиция на автоцензура. Човек като получи средства по някаква програма и си казва „Ето мен ме одобриха. Заради кого? Заради правителството, което осигури парите по тази програма”. Някак си има гузност на изразяване на позицията по такива наболели теми – и за финансирането, и за политическата обстановка – заради това, че някой е получил пари. Това абсолютно поставя учените в неизгодна позиция, защото той признава пред себе си, че той се е харесал на политик, а не че проектът е стойностен научно. Това е много опасна заигравка със собствената ти съвест.”

Цялото интервю може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук