Корнелия Нинова
На снимката: Корнелия Нинова

За министъра на икономиката Корнелия Нинова въпросът с искането на украинския посланик у нас да изпратим оръжие на Украйна е затворен казус. Това заяви тя в социалните мрежи.

В петък посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко е изпратил до Министерството на външните ни работи нота, с която отправя молба българската държава да предостави на Украйна въоръжение. Това съобщи той в свое интервю за bTV тази сутрин.

Посланик Москаленко обясни, че държавата му има нужда от гаубици, миномети от 120 мм и ракетни системи – съветско, старо въоръжение, с което украинците могат да боравят, за разлики от немалка част от западното въоръжение, за чиято употреба се налага да преминат обучение, което отнема ценно време.

Докато Министерството на външните ни работи потвърди, че е получило нотата днес и ще я предаде към отговорните институции, лидерът на БСП, министър на икономиката и вицепремиер Корнелия Нинова вече излезе с позиция, която не просто е „против“ искането, а говори за него като за приключена тема.

В публикация във Facebook Нинова пише следното: „Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“.

На 4 май т.г. Народното събрание действително вече гласува решение, с което прие какви стъпки в помощ на Украйна ще предприеме. Сред стъпките нямаше изпращане на въоръжение и военна техника, а единствено ремонт на военна техника. През последните дни стана ясно, че у нас ще пристигнат 80 украински танка, които да бъдат ремонтирани.

Разбира се, това решение по никакъв начин не изключва възможността в последващи свои актове българският парламент да реши да изпрати военно-техническа помощ за украинските ни партньори. За целта просто трябва да се приеме ново решение.

Корнелия Нинова към момента е единственият политик от коалицията, който е реагирал по темата с нотата на украинския посланик у нас. По всяка вероятност това означава, че БСП не би подкрепила изпращане на оръжие за Украйна, което беше и заявявано много пъти досега от тях. При предходните дебати да изпратим, или да не изпратим оръжие БСП заплашиха, че ще напуснат коалицията. Можем да предполагаме, че и сега става дума за подобна заплаха. Във всеки случаи обаче, казусът далеч не е „затворен“, а поле за взимане на последващо решение има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук