Веселин Марешки
На снимката: Веселин Марешки

Бърза еволюция от отрицание към съгласие с плана на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание претърпя лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. След като в края на миналата седмица той не виждаше смисъл в идеята, днес вече заяви пред БНТ, че може би точно сега е моментът това да бъде направено. Очерталата се смяна  на курса вероятно означава, че управляващите са спечелили подкрепата на неговата партия за достигане на 120-ти подписа, необходими за внасянето на проекта за конституция в началото на септември.

„В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват „нова конституция, ВНС“, може би е най-доброто време, но не за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството. Защото, ако днес направим ВНС и изберем 120 негодници и утре държавата се срине още по-тежко, после ще правим ВНС, за да изберем 360 народни представители“, каза Марешки, който от началото на кризата с протестите предимно подкрепя тезите на управляващата коалиция.

Тази позиция доста рязко контрастира с изразената преди няколко дни, когато той не виждаше смисъл в идеята. По думите му „България няма нужда от ВНС, а от велики българи“, които щели да бъдат издигнати във властта, ако се приеме проектозакон на „Воля“ за мажоритарните избори. Днес Марешки повтори твърдението за нужда от изцяло мажоритарен вот, „но не по сегашната система“, и не подкрепи намаляването на броя на депутатите на  120.

Той определи блокадите на протестиращите като „извращения“ и поиска също така да бъде потърсена наказателна отговорност на Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов и „Отровното трио“, защото смята, че те настройват хората едни срещу други.

Задаващото се присъединяване на „Воля“ към групата на ГЕРБ и ОП, които ще застанат зад проекта за конституция, вероятно означава, че ще има достатъчно подписи той да бъде внесен през септември и да осигури още време на управляващите, от които непрекъснати протести искат оставка.  Тъй като минималният срок за обсъждане на свикване на ВНС е 2 месеца, то може да приключи най-рано през ноември, за да влезе в пленарната зала, но може и да се проточи /до 5 месеца/. Тъй като в края на годината ще има и други неотложни дейности като приемането на бюджет, а следва и депутатска ваканция, приемането или не на проекта и евентуалната оставка на кабинета може да се отложи за след Нова година, когато редовните избори ще са съвсем близо и тя ще се обезсмисли във висша степен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!