Заев, Борисов
на снимката: Министър-председателите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов

Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на св. Константин Кирил Философ.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

„Да празнуваме заедно, вместо да се караме“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Заев при пристигането в базиликата.

Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний.

„В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница“, заяви след службата българският духовник.

Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение“.

„Сан Клементе“ е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ.

Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!