долар, пари

За първи път от 20 години, еврото се изравни с долара, което е и най-ниската стойност на валутата за последните десетилетия. За последен път паритет между еврото и долара е имало през есента на 2002 година. Оттогава насам европейската валута винаги е била по-скъпа от долара.

Това се случи за малко, след което еврото се покачи с няколко цента, но въпреки това прогнозите са, че то ще се задържи около курса 1 към 1 към долара или дори малко по-малко. Възможно е еврото да падне и под долара, ако е задълбочат трудностите с намирането на изгоден газ за европейските икономики.

В началото на годината едно евро беше равно на 1,14 долара, но след нахлуването на Русия в Украйна европейската валута започна да поевтинява. На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана и на 11 юли.

Всичко това се случва както на фона на инфлационните, икономически и енергийни трудности на Стария континент и по-специално в Германия, така и на фона на очакванията на анализаторите за рецесия. Именно заради тези очаквания пазарите и борсите реагират и се подготвят за евентуална рецесия, макар все още да не изглежда абсолютно сигурна.

Причините за понижението на еврото – повишенията на лихвения процент от Федералния резерв в Щатите направиха така че доларът да се вдигне и да бъде изгоден и сигурен за инвеститорите. Очаква се дори още покачване на лихвените проценти в САЩ, които да придадат на долара още по-голяма стойност.

От своя страна Европейската централна банка държи лихвите отрицателни, което вече оказва своя ефект. Предстои преразглеждане на лихвите от ЕЦБ, но тяхното евентуално покачване може да окаже негативен ефект върху държавите в лошо финансово състояние на юг- Италия, Гърция, Испания и други. Слабото евро иначе оскъпява вноса. От своя страна това още един път засилва инфлацията и влияе негативно на икономическия растеж.

Остава въпросът дали идва рецесия в Европа, защото на фона на изброените проблеми тя би имала вече крайно лоши измерения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук