Кирил Набутов
Кирил Набутов/ Снимка: личен архив, БНР

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаване на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. След 12 години начело на министерството на отбраната Сергей Шойгу беше сменен от икономиста и доскорошен вицепремиер Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше назначен на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия на мястото на дългогодишния съратник на Владимир Путин Николай Патрушев. Какво означават тези рокади и как ще се отразят на продължаващата трета година война в Украйна?

БНР потърси за коментар по темата известния руски телевизионен журналист, блогър и автор на канала “Набутови” в YouTube Кирил Набутов. Той напусна Русия в първите дни след началото на войната срещу Украйна, а наскоро беше заклеймен от руските власти като “чуждестранен агент”. С Кирил Набутов разговаря Ангел Григоров.

Уволнението на Шойгу дойде след поредица от корупционни скандали в министерството на отбраната. В края на април известният с охолния си живот заместник-министър Тимур Иванов беше демонстративно задържан и обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери. За получаване на подкуп миналата седмица беше задържан и главният кадровик на военното ведомство Юрий Кузнецов. Сергей Шойгу напусна министерството на отбраната, но смени на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия – смятания за приближен до Владимир Путин Николай Патрушев. Водят се спорове дали новата длъжност на Шойгу е понижение, повишение или почетна пенсия.

„Трябва да изчакаме и да видим каква роля му е отредил Путин: на паркетен генерал или наистина от него се очаква да усили Съвета за сигурност“, казва Кирил Набутов и допълва:

„Разбирате, че в страна като Русия, която добре познавате, за всеки чиновник на това равнище има папка с документи. Това е елемент на управлението, с който държат всички. Във всеки един момент папката може да бъде извадена. Няма съмнение, че има такава папка и за Шойгу и тя е много дебела. Там има информация за децата му, за любовните му афери и т.н.

– Много наблюдатели на процесите в Русия видяха в назначението на икономиста Андрей Белоусов начело на министерството на отбраната знак, че Русия се готви за продължително противопоставяне със Запада и продължителна война в Украйна.

– Продължителното противопоставяне със Запада е факт от дълго време. Войната в Украйна също продължава дълго време. В момента няма никакви признаци, че ще приключи скоро. Цялата антиукраинска и антизападна истерия в Русия се подклаждаше с години. Ако общественото мнение не беше подготвено, нямаше да започнат войната.

Подготвяха общественото мнение чрез напомпване на войнствените настроения, на патриотизма и на “победобесието”, както се нарича днес истеричното празнуване на победата във Великата отечествена война, което беше издигнато в ранг на държавна религия. Строене на огромни църкви, георгиевски лентички и всичко останало, което превърна Девети май от Ден на скръбта в панаир и цирк. Това също е елемент от подготовката на общественото съзнание към новия етап в живота, в който войната и победата над врага е на първи план. Кой е врагът? Западът и Украйна като творение на проклетия Запад, изкуствено образувание, което Западът подкрепя, за да разруши Русия“.

– Обяснявайки рокадите във властта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков спомена увеличаването на военните разходи и сравни днешна Русия със Съветския съюз през 80-те години на ХХ в.

– Задачата на Песков е не да казва истината, а да говори така, че никой да не разбере какво всъщност става. Той трябва да подменя акцентите и да разказва на хората всякакви приказки, за да не могат да си представят реалната картина на случващото се, истинските причини за уволнението на Шойгу и т.н. Това му е работата. Не трябва да се вярва на нито една дума, изречена от Песков, а ако се вярва – в обратното на това, което казва.

– Възниква въпросът дали икономиката на Русия преминава на военни релси и дали страната се впуска в нова надпревара във въоръжаването.

– Процентът от бюджета, който се отделя днес за война говори за това, че в Русия има военна икономика. Инвестира се основно във война и на това се дължи фантастичният икономически растеж. Това стана през последната година и половина, когато стана ясно, че войната в Украйна няма да бъде приятна разходка. И че със стари съветски танкове и снаряди не може да се стигне до Киев за седмица. Икономиката се преустройва в движение, както я е преустройвал Сталин през 1941г., който не е бил подготвен за войната.

Разбира се, че това е военна икономика. Друг е въпросът, че има разлика с 80-те години на ХХв., за които говори Песков. Разликата е, че в Съветския съюз имаше планова икономика. Помните какво означаваше това за обикновения човек. Нищо не можеше да се купи. Огромната страна с най-големите в света селскостопански предприятия внасяше хранителни продукти.

Когато през 1984г. отидох за първи път в България, която не беше най-богатата социалистическа страна, бях потресен колко много неща можеше да се купят в магазините. Няколко вида вкусен кашкавал, кафенета на всеки ъгъл с вкусно кафе и всякакви закуски. За съветския човек всичко това беше недостъпно.

Днешната икономика е капиталистическа и продължава да работи благодарение на икономистите с либерални възгледи в правителството, които са алтернатива на Белоусов. От една страна имаме ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина и министъра на финансите Антон Силуанов, от друга – Андрей Белоусов, който е привърженик на намесата на държавата в икономиката.

Това много помага на Путин, защото хората в Русия са относително спокойни. Ако човек не се интересува от войната, а само от ежедневието си, той може да отиде в магазина и да си купи всичко. Дори айфон. Той не се интересува, че това е контрабандна стока. За мнозинството руснаци качеството на живот се променя несъществено. Да, разбира се, че всичко поскъпва, но пък се компенсира от убеждението, че Русия е велика страна, че руснаците са велик народ, че се противопоставяме на врага и в името на победата можем още малко да потърпим.

– Можем ли да кажем, че войната и санкциите не само не разделиха руския елит, но и го сплотиха около фигурата на президента?

– Ако говорим за морално-нравствен и духовен елит, към него не може да бъде причислен никой от Путиновия елит. Това, което ги свързва от години е движението по кариерната стълбица и бизнесът. Днес всички те пътуват в един общ влак, който се носи към пропастта. Не могат и да скочат от влака, защото той се движи с висока скорост и е опасно. Не всички са във възторг от това, което става, но нищо не могат да направят и ще мълчат до края. Ще демонстрират сплотеност и вярност към хана. Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда.

Източник: БНР/ Автор: Ангел Григоров

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук