Слави Трифонов олигархията
На снимката: Огнян Минчев

За Северна Македония трябва да говорим на езика на брюкселските бюрократи. Беше погрешно обвързването на началото на преговорите с проблеми на българската и регионалната история. Тази позиция изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Наистина е необходимо да бъдат преоценени много от позициите и подходите на българската държава от последните две години за разрешаване на проблемите в двустранните отношения с РСМ. Македонската национална доктрина има сериозни проблеми, които не са съвместими с критериите за членство, допълни политологът.

Той призова България да отиде в Брюксел с ясна картина на отношенията си с РСМ и да се позове на самите принципи и ценности на съюза, а не „просто да изтъкваме нашите интереси“.

„По този начин ние въвличаме Брюксел, започваме да говорим на брюкселски език. Въвличаме брюкселските чиновници в този проблем и им показваме, че без разрешаването на конкретни проблеми Македония не може да бъде считана за страна, която е покрила критериите за членство. И от тази гледна точка нашата кауза застава вече на краката си, защото в момента тя седи на главата си.“

По думите му връзката между българските претенции към започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и членството ни в Шенген и махането на визите за САЩ за българи са въпроси от съвсем различен порядък.

Тяхното смесване е абсурдно и ако не е опасно, щеше да бъде смешно“

Поводът е публикуваното от Слави Трифонов предложение по темата преди няколко дни.

Минчев е на мнение, че трябва да оказваме натиск върху новото правителство в Скопие „да разблокира проекти, които поредица от правителства на Република Македония в миналото на практика са държали блокирани, затворени“, включително най-важния проблем – изграждането на коридор номер осем.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!