Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Най-евтиният труд в страните от Европейския съюз е в България. Часовата ставка у нас е 8,20 евро, докато в Люксембург е 50,70 евро. Както се вижда, разликата е в пъти.

Час труд в германската промишленост струва средно 44 евро, включително допълнителните разходи за осигуровки, гласят официалните данни на Федералната статистическа служба. От тях излиза, че в Германия се плаща с 44 процента повече, отколкото е средното ниво в ЕС (30,50 евро), което подрежда страната на четвърто място в Общността, пише Дойче Веле.

И в сферата на услугите разходите за труд в Германия – възлизащи на 38 евро на час – са по-високи с 26 процента от средното за ЕС равнище, т.е. тя заема шесто място сред 27-те. Като цяло по отношение на разходите за труд Германия е на седмо място в ЕС – вече от години.

От данните на статистиците става ясно, че най-високи са разходите за труд в Люксембург – 50,70 евро на час, оттам нататък следват Дания, Белгия, Франция, Нидерландия и Швеция. Най-ниските разходи за труд са в България – 8,20 евро на час.

За последните десет години разходите за труд са се увеличили най-вече в Източна Европа, сочи статистиката. Те са се повишили най-много в България (със 141,2 процента), Румъния (със 131,7), Литва (със 122) и Латвия (със 103,3 на сто). Най-малък ръст е констатиран в Швеция (7,5 процента) и Италия (6,1). Гърция пък е единствената държава в ЕС, в която разходите за труд са намалели в сравнение с периода преди десет години – минус 7,6 процента.

В сравнение с предишната година през 2022-а най-голям ръст е отбелязан в разходите за труд в България – 15,5 процента, в Литва – 12,9 и в Румъния – 11,8. За Германия същият показател е 5,6 на сто, а средно за ЕС – 5,2 процента, сочат данните на Федералната статистическа служба.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук