Алкохол

През последните 100 години в много държави се оказва, че жените са се пристрастили към алкохола точно както и мъжете. Тези изводи са направени в следствие на проучвания за американски и австралийски изследователи.

Горчивата истина е, че последиците за нежния пол са много по-сериозни от тези при мъжете. Жените страдат по-често от заболявания на черния дроб, сърцето или мозъка. Освен това пристрастяването увеличава сериозно риска от рак на гърдата. Учените предполагат, че основният виновник за това са женските хормони – естрогените, които влияят на усвояването на етанола.

По-малко мазнини – повече спирт

Като цяло, сред мъжете, броят на хроничните алкохолици е по-голям, особено сред хората на преклонна възраст. Но родените между 1991 и 2000 година жени злоупотребяват с алкохол наравно с мъжете. Повишава се и смъртността сред жените, предизвикана от прекомерната любов към чашката.

По данни на Националния институт по здравеопазване на САЩ, броят на белите жени, починали от цироза на черния дроб, се е увеличил за последните 20 години с почти 85% (при мъжете ръстът е 32 %). Увеличил се е и броят на пациентките, приети в болницата с алкохолно отравяне.

Хормоните са виновни

Представителките на слабия пол обикновено не пият повече от мъжете. На тях обаче не им е провървяло от гледна точка на физиологията.

Женският организъм произвежда по-малко количество от ензим, наречен алкохолдехидрогеназа. Той отговаря за разграждането на етиловия алкохол. Освен това женското тяло съдържа повече мастна тъкан, която задържа етанола, и по-малко вода, която съдейства за отделянето от организма на получените при преработването му вещества. В резултат на това алкохолната интоксикация при жените се усеща по-силно и по-продължително в сравнение с тази при мъже с еднакво на тяхното тегло.

Установено е също, че жените по-лесно попадат под алкохолна зависимост. Проучванията показват, че жени с проблеми с пиенето, са започнали да злоупотребяват с алкохол в по-късна възраст, отколкото мъжете алкохолици.

Американските учени смятат, че за женския алкохолизъм вина носят естрогените. В продължение на месеци са правени наблюдения върху 20 жени на възраст 20-22 години. Установено е, че те употребяват повече алкохол, когато имат повишено ниво на естрадиол.

Учени от университета в Илинойс предполагат, че това е свързано с дейността на мозъка. При висока активност на рецепторите спрямо естрогена, те се възбуждат по-силно при реакция с етанол. Тази област от мозъка е свързана със системата за удовлетвореност и играе важна роля при формирането на никотинова и наркотична зависимост.

Според учени от университета в Пенсилвания, на жените им е по-трудно да се откажат от алкохола заради особеностите на мозъка.

При опити с мишки се наблюдавала проява на силна тревожност и депресивни състояния, след като били отстранени поилките с алкохол, а тези прояви били изразени по-ярко при женските екземпляри. Това обяснява причината за по-бързото сформиране на абстинентен синдром при жените.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук