Елисавета и Лозан Панови
на снимката: Елисавета и Лозан Панови

Излезе още един случай на закупен евтино апартамент от строителната фирма „Артекс” – този път от съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова. Важно е да се отбележи, че по време на покупката двамата не са сключили брак – това се случва едва две години след това. А апартамента тя купува чрез фирмата си, която се занимава с препродаване на стоки или имоти.Освен това от регистъра става ясно, че тя всъщност не е закупувала апартаменти, а преотстъпва право на строеж на Артекс, срещу което е овъзмездена с апартамент и два гаража в бъдещата сграда. Този факт вкарва „новината“ по-скоро в графата „активни мероприятия“.

През 2013 г. фирмата на Панова (тогава Ганева) „Ганева 2000” закупува имот 172 кв. метра в столичния квартал „Изгрев” за малко над 93 хил. лева, сочи справка в имотния регистър. Заедно с апартамента тя купува два гаража с площ 19.7 и 19.5 кв. метра.

От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е настоящата съпругата на Панов, става ясно, че сумата за придобиването на имота е била налична във фирмената сметка.

Две години след купуването на имота Елисавета Ганева сключва брак с настоящия председател на ВКС Лозан Панов. Според официалните данни, публикувани в регистъра, той няма отношение към покупката, тъй като тя е на името на фирмата на съпругата му.

Припомняме, че заради подобни покупки на апартаменти в пъти под пазарната цена вече трима представители на правителството бяха принудени да подадат оставки – министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Все още не е ясно дали последствия ще понесе и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също се е облагодетелствал с евтин апартамент от строителната фирма „Артекс”, но по всичко изглежда, че сагата с „Артекс“ продължава и още дълго време ще бъде повод за политически скандали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!