маски стара загора

И област Стара Загора падна. От 17 януари се обявява грипна епидемия. Това е трета област у нас, която налага мерки. Тази седмица първо в Бургас, а после и в Шумен наложиха ограничения.

В Старозагорско ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта. Маските в градския транспорт, аптеките и здравните заведения стават задължителни.

Преустановяват се женските консултации, профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата. Преустановява се и посещението на лица под 16 г. в търговските обекти от типа МОЛ без придружител.

От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб да бъде обявена грипна епидемия за периода 17-23 януари, включително. Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.

Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от началото на 2023 г. до този момент. През последните две седмици РЗИ извършва пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0-15 години.

Данните към 12 януари показват, че в учебните заведения болни са близо 18 процента от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18 процента от децата, а в яслите – 14.2 процента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук