Иван Демерджиев
На снимката: Иван Демерджиев

Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на „Гранична полиция“. „Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си“, заяви днес служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Бургас. Деян Моллов отговаря за ресор „Охрана на границата“ в „Гранична полиция“, като доскоро беше директор на дирекцията, но беше понижен.

Задържан е собственикът на автобуса, който тази сутрин удари полицейска кола в Бургас, при което загинаха двама полицейски служители, съобщи още Демерджиев.

Автобусът е собственост на хасковска фирма, закупен е от Кърджали, предаде БТА.

Как се случи катастрофата, в която загинаха двама полицаи – вижте тук. 

„Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежански център в Харманли. Единият се издирва. Установен е накъде се движи“, информира министърът.

„Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на „Гранична полиция“. Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на „Гранична полиция“, които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса, след кръговото кръстовище „Трапезица“ в Бургас . Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък интерпретирам действията на шофьора ги като умишлени“, заяви министърът.

„Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и яснота откъде са влезли. За съжаление този район не е достатъчно обезпечен с техника“, заяви министър Демерджиев.

В следващата дни 100 служители от Министерството на отбраната ще се присъединят допълнително към силите на границата, каза още Демерджиев.

„Заради получената информация, че наши служители са замесени в схеми на каналджийство, съм възложил на всички служби в МВР, които имат отношение към въпроса, да работят интензивно. Ако тази информация се потвърди, ако бъдат издирени и изправени пред закона тези служители, ще бъдем абсолютно безкомпромисни в това отношение“, заяти той.

„Не мога да си обясня как при такова насищане със състав по границата, се допускат такива големи групи мигранти да достигат до вътрешността на страната. Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив – двамата загинали полицаи са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на „Гранична полиция“ и съответно ще взема мерки в тази посока“, добави Иван Демерджиев. По-рано днес той се срещна с близките на загиналите полицаи.

Загинали полицейски служители са Йордан Илиев и Атанас Градев, предаде БТА.

Йордан Илиев, 31 г., е бил старши полицай в сектор „Охранителна полиция” към Първо районно управление в Бургас. Служил е в системата на МВР седем години.

Атанас Градев, 43 г., е бил командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“ към Първо районно управление – Бургас. Имал е 18 години стаж в системата на МВР.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук