Задържаната вчера дознателка от Първо РУП-Благоевград Розалина Кьосева е с четири обвинения, изнасяла вътрешна информация до излежаващ присъда поради лични отношения, а не за пари.

Нещо повече – теглила е кредит от 25 000 лв., който изцяло бил ползван от приятеля й криминално проявен, който в момента излежава присъда в затвора в Бобов дол.

Това стана ясно днес на брифинг в Окръжна прокуратура-Благоевград, на който присъстваха Румяна Арнаудова, Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Румен Ганев, директорът на ОД МВР-Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев и районният прокурор Борислав Ковачки.

Утре спрямо Кьосева ще бъде поискана мярка „Постоянно задържане под стража“, но на този етап тя се възползва правото си да не дава обяснения.

Вчера Розалина, дъщеря на Георги Кьосев, началник отдел „Охранителна полиция” към ОД на МВР-Благоевград, бе задържана след акция на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност” на МВР. До приключване на процесуално-следствените действия които продължават, той е излязъл в отпуск, съобщи ст. комисар Николай Хаджиев, който допълни, че на този етап няма данни той да е съдействал на дъщеря си.

В разследването са използвани СРС-та в следствие на което е установено, че Розалина е извършила 4 различни престъпления: против правосъдието, документно при рецидив, престъпления по служба – споделяне на информация, престъпление по лично укривателство, каза Румяна Арнаудова.

Според Районния прокурор Ковачки, сигнали за нерегламентирани контакти на разследващ полицай Кьосева има от година, но активно по случая се работи около 4 месеца. През това време се образува досъдебно производство.

„Имало е няколко оперативни хипотези по време на разследването до достигане на сигурни доказателства. Успяхме да запазим тайната и да не изтече информация по време на разследването. Безкомпромисни сме към всеки един служител, който нарушава закона”, каза Румен Ганев.

Според Арнаудова събраните доказателства са установили, че Кьосева е провеждала процесуално-следствените действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу лице, което изтърпява наказание „лишаване от свобода“ заради участие в ОПГ за наркотици, постановено от СНС.

В районната прокуратура е образувано производство срещу същото лице. Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които са ѝ възлагани от закона, не е извършвала необходимите разпити, не е извършвала необходимите процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки и всички други действия, свързани с доказване на вината на лицето в това престъпление.

В рамките на разследването е получена информация до ОДМВР, че лицето се издирва с европейска заповед за арест от Гърция с влязла в сила там 6-годишна ефективна присъда. Тази европейска заповед е станала достояние на Кьосева, която е направила всичко възможно по силите си да осуети изпълнението й и да не бъде приведена в изпълнение, тоест лицето да бъде предадено на чуждите власти.

Само заради факта, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице има обвинение – престъпление по служба.

„В затвора в Бобов дол е извършено претърсване в килията на приятеля на Кьосева. Там е открит телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно, затворникът също се разпитва”, допълни Арнаудова.

Според нея не са изчерпани и възможностите за привличане и на други обвиняеми, ако има доказателства.

Приятелят й, името на който не се съобщава поради продължаващите разпити, е в затвора от средата на миналата година до септември тази година. Преди това е бил в Централния софийски затвор, но поради предоставена информация от Розалина за надзиратели, че са отправени заплахи към тях и за членове на семействата им, администрацията на затвора е предприела решение за преместване на затворника в Бобов дол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!