Поне 64 души загубиха живота си след пожара в търговския център „Зимная вишня“ в руския град Кемерово. Пострадалите общо са 52-ма, като 12 от тях се намират в болница, някои от тях в тежко състояние. Общо 59, сред които 41 деца, се смятат за безследно изчезнали.

Пожарът се разрази в неделя и на огнеборците им отнеха 19 часа, за да го потушат. По информация на Руския следствен комитет четирима души са задържани за разпит по случая. Сред тях е един от наематеие на мола, от чието помещение се смята, че е започнал пожарът. Следователите проучват също така и каква е отговорността на пети човек, член на частна фирма, отговаряща за охраната на търговския център. Този служител е заподозрян, че е изключил алармата за пожар.

Води се разследване за причиняване на смърт по невнимание, нарушаване на правилата на противопожарната безопасност, довели до неволната смърт на две и повече лица и оказване на услуги, неотговарящи на правилата за безопасност.

Пожарът извади наяве сериозни пропуски и нарушения на нормите за сигурност, отбелязва „Франс прес“. Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.

Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетели разказват, че аларма не се е чула, хората просто са започнали да бягат към изхода, после са доловила миризма на изгоряло и накрая всички разбрали, че не става дума за учение за действие при пожар.

 

Митинг в центъра на Кемерово

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Кемерово, за да разговаря с инициативна гражданска група, изразяваща недоверие към разследването на пожара в търговския център „Зимная вишня“. Той им обеща, че всички виновни за трагедията ще бъдат наказани.

Пред събралите се граждани, сред които имаше и роднини на жертвите, президентът съобщи, че разследването на трагедията ще бъде много обстойно, независимо от това какви постове и позиции имат заподозрените.

„В момента тук работи следствена група от 100 души. Нейната работа се води от ръководителя на Следствения комитет. Дори не се съмнявайте, всички виновни ще бъдат наказани“, каза Путин.

На снимката: Владимир Путин

Той също така съобщи, че няма никакъв смисъл да се съмняват в официалните данни за броя на загиналите при пожара и посъветва да не се вярва на лъжливата информация, която се разпространява в социалните мрежи.

По време на съвещание в областната администрация около нея се събраха няколко хиляди души. Те изразиха недоверие към обявения официален брой на жертвите. Кметът на града Иля Середюк и инициативна група граждани, около 15 души, отидоха в моргата, за да проверят списъците с постъпилите тела, за да се убедят, че официално обявените цифри отговарят на истината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!