протест превозвачи

Протестът на представители на транспортния сектор и транспортните синдикати започна рано сутринта. Блокирани бяха ключови кръстовища в София, протести имаше още в Бургас, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Габрово, Хасково и др.

Около 08:00 часа протестиращите служители на столичния градски транспорт, водени от ФТР „Подкрепа“, започнаха да се събират на три места – Лъвов мост, Сточна гара и кръстовището на „Петте кьошета“. След шествие по софийските улици, протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на финансите, като по-късно се преместиха пред Министерския съвет, където имаше заседание на кабинета. Въпреки уверенията, че придвижването на градския транспорт в София ще е забавено, но ще се осъществява безпроблемно, движението беше трудно.

Недоволни от високите цени на горивата са и превозвачи и таксиметрови шофьори от цялата страна, които също се включиха в днешния протест. Протестни действия се организираха и от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, за отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

В София автобуси и камиони се събраха около 08:30 часа на булевард „Ботевградско шосе“, булевард „Цариградско шосе“ и булевард „Царица Йоанна“ преди тунела в квартал „Люлин“. Колони имаше още във Пловдив, Бургас и Варна. Във Варна превозвачите се събраха основно с товарни автомобили на всички входове на града. В Бургас се стигна до напрежение, когато камион на куриерска фирма се опита да пребие блокадата. Морският град почти остана без таксиметрово придвижване. Колони от автомобили се образуваха и по автомагистрала „Струма“ край Благоевград. В някои градове  – сред които Благоевград и Бургас, градският транспорт временно спря работа.

Служителите в столичния градски транспорт и транспортните синдикати настояха за спешна актуализация на държавния бюджет, чрез която общественият транспорт в столицата да получи допълнително финансиране. Допълнително финансиране на транспорта в София поиска още през февруари т.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова, като настоя за държавна помощ от 170 милиона лева. Седмица преди протестите днес, кметът Фандъкова заговори и за оредяване на градския транспорт в София, както и за евентуални проблеми в изплащането на заплатите на служителите в градския транспорт.

На фона на това преди дни „Капитал“ съобщи, че „Столичен автотранспорт“ е подписал договор за доставка на природен газ през посредник. Според информацията в медията, която по-късно потвърдиха и столични общински съветници от „Демократична България“, освен че общинското предприятие плаща милиони комисионна за услугата на посредническата фирма, то купува природен газ на по-висока от тази на „Булгаргаз“ цена.

В протестните действия днес се включи още Съюзът на транспортните синдикати в България, който се председателства от Екатерина Йорданова – председател на Жени-ГЕРБ и общински съветник в Столичния общински съвет от ГЕРБ.

„Очакваме след днешния ден да се върнем на масата за преговорите. В случай, че социалният диалог не се случи, ще излезем отново и ще се противопоставим. Оставаме в пълна протестна готовност“, каза днес председателят на Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ Иван Кирилов.

„Ако не бъдем чути, ще направим така, че да настъпи транспортен хаос, изобщо да няма транспорт в София“, каза още той. ФРТ „Подкрепа“ също настояват за приемане на допълнителни средства за дофинансиране на градския транспорт чрез актуализация на държавния бюджет.

В същото време днес правителството обяви антикризисни мерки за справяне с високите цени на горивата и за подпомагане на бизнеса и домакинствата.

0% ДДС за хляба за една година, осъвременяване на пенсиите с около 20% от 1 юли и по-високи данъчни облекчения за семействата с деца – това са някои от мерките, които влизат в т.нар. антикризисен пакет, одобрен от коалиционните партньори. Предвидени са също компенсации заради високите цени на горивата. Така до края на годината гражданите ще ползват отстъпка от 25 ст. на литър бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан, съобщи БНР.

ДДС за парното и топлата вода, както и за природния газ на битовите потребители ще бъде 9% в срок от 1 година, а електроенергията, природният газ и метанът ще бъдат освободени от акциз. Голяма част от мерките ще се случат през предстоящата актуализация на бюджета през юли.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук