Търпението на Скопие в чакалнята на НАТО започва да се изчерпва. Македонският премиер Зоран Заев се обяви за бързо присъединяване на страната му към Алианса. „В продължение на дълги години Република Македония чака пред вратите на НАТО. Македония трябва да направи решителна крачка и да бъде пълноправен член на Североатлантическия пакт. В същото време трябва да започнем и преговори за присъединяване към ЕС“, каза Заев.

В коментара си той засегна и темата за името на Македония, който вчера бе обсъден между външния министър на страната Никола Димитров и гръцкия му колега Никос Кодзиас. И след края на разговорите им остана впечатлението, че позициите на Скопие и Атина се сближават. В тази връзка Заев отбеляза, че правителството му има желание заедно с опозицията да решат този въпрос, защото той е в интерес на всички граждани на Република Македония. „Както управляващите, така и опозиционните партии, заедно трябва да намерим решение, а не да отлагаме проблема между Република Македония и Гърция“, подчерта Заев, цитиран от държавното радио в Скопие.

Министър-председателят съобщи, че е поканил международния посредник Матю Нимиц да посети страната, през месец ноември-януари, когато той сметне, че е целесъобразно да даде алтернативни решения“. Според Зоран Заев в момента „има положителна атмосфера в отношенията между Атина и Скопие…Има приятелство, диалог и преговори“. Той вярва, че ще бъдат създадени условия за да бъде направена крачка напред и намиране на възможни решения на проблема

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук