Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в София за участие в срещата на върха по Берлинския процес. Той беше посрещнат от българския премиер Бойко Борисов, който отново изтъкна, че България има полза от присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка като двамата премиери  да бъдат съдомакини. Но в последния момент стана ясно, че Заев идва лично.

Тази сутрин той пристигна в София начело на делегация, която включва вицепремиерите Фатмир Битики и Никола Димитров, както и външният министър Буяр Османи.

Това е заключителното събитие от съвместното председателство на София и Скопие и се провежда на фона на заплахата на България да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония.

„Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес. Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участват още председателят на Европейската комисия Урсела фон дер Лайен, канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел и лидерите на страните от Западните Балкани.

Очаква се да бъдат подписани две декларации – за общ регионален пазар и по „Зеления дневен ред“ на региона, след което Зоран Заев, Бойко Борисов и Ангела Меркел ще направят изявления.

Какви са очакванията от разговорите?

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония. Отговорът на този въпрос е водещ преди  началото на днешната среща.

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

„Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен“, заяви македонският премиер

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи. Захариева предупреди:

„Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси.“

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!