на снимката: премиерите на България и Македния - Бойко Борисов и Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев ще поиска среща с българския премиер Бойко Борисов по въпроса за македонския език, съобщава МИА. Преди дни Българската академия на науките определи македонския език като „български диалект“. Северна Македония не е изпратила протестна нота до България заради реакцията на Българската академия на науките , съобщава агенцията.

„Реакциите не винаги се изразяват в протестна нота. Някои реакции са чрез протестна нота, друг вид реакции са привикване на посланика в Министерството на външните работи, трети тип реакции са политически разговори. Вече установих контакт с премиера Борис в края на годината или в началото на следващата година, за да се видим, ще говорим. Възнамеряваме да бъдем европейци, искаме да влезем в ЕС. България е приятел и такива дисонантни тонове наистина не бива да нарушават приятелството. Недопустимо е през 21 век да отваряме въпроси за идентичността“, заяви Заев.

Премиерът подчерта, че македонският език е признат по целия свят, той е вписан в ООН и идентичността е проверена.

„България е европейска страна, тя е голям приятел на Северна Македония и на македонския народ и вярвам, че чрез диалог ще намерим решение на подобни въпроси, защото те са чувствителни“, каза Заев.

По думите му идентичността е чувство, което никой не може да промени:

„Доказахме в преговорите с Гърция, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски. Това го знае и България, подписахме договор.“

Севеномакедонският премиер Зоран Заев изрази убеждение, че през призмата на приятелството ще бъде намерено решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук