Екатерина Захариева
на снимката: вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева

В първото за седмицата пленарно заседание парламентът ще изслуша вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя трябва да разясни подробностите относно изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви, че Турция е оказала влияние при приемането на Закона за вероизповеданията.

На предизборен митинг в град Текирдаг, Чавушоглу каза:

„Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, каза той и обясни как „Главното мюфтийство има някои дългове и в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“. Затова се наложило Турция да се намеси.

Думите му доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

От своя страна посланик Улосой заяви, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Думите на външния министър провокираха разговори между двете държави, на най-високо ниво – между премиера Бойко Борисов и вицепрезидентът на Турция Фуад Октай, които обаче не доведоха до резултат.

Няколко дни по-късно от турското министерство на външните работи публикуваха изявление, в което твърдяха, че „злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър“, за да увредят отношенията на Анкара и София.

Междувременно стана ясно, че България отлага посещението на турския външен у нас като дипломатически знак.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!