Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се срещна с руския си колега Сергей Лавров. Двамата разговаряха за продължаването на наземната част на газопровода „Турски поток“ през територията на страната ни и възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“, където „Росатом“ е сред кандидатите за участници в проекта, но остана неяснота под какава форма ще се включи руската компания.

„Радваме се да ви приветстваме в Москва и да продължим диалога, който в последно време придоби устойчивост и динамика. Според нас това отговаря на интересите на народите на нашите страни. Отношенията между нас почиват на дълбоки исторически и културни традиции“, каза в началото на срещата Сергей Лавров.

Акцент в разговорите бяха още и теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта.

Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с  2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.

„За първата половина на тази година  показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал – особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Екатерина Захариева.

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

„През последната година имахме редица посещения на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас“, добави тя, цитирана от ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви пред българския си колега желанието на руската ядрена корпорация „Росатом“ да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект“ – заяви той.

Думите на Лавров оставиха известно озадачаване, тъй като не бе категорично очертано дали „Росатом“ възнамерява освен изпълнител да бъде и инвеститор в проекта. Компанията е подала заявка /чрез дъщерното си дружество „Атоменергопром“/ и се смята за фаворит, но процедурата още не е проключила и изказването на руския външен министър звучи сякаш тя няма намерение да инвестира, а да изпълнява поръчка, т. е. вместо да вложи пари, да получи.

По отношение на енергетиката Екатерина Захариева подчерта още значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница –  трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.

„Днес нашият премиер откри част от трасето на „Балкански поток“. Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви външният ни министър.

 

Москва иска терена на посолството си в България

Това е първото посещение на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. Лавров използва визитата, за да заяви очакването на Москва да получи терена на руското посолство в София.

На съвместна пресконференция след преговорите Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва, и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

„Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България“, каза Лавров.

Той съобщи, че е приел и поканата на Захариева да гостува в България.

Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. Очаква се тя да потвърди и българската покана към президента Владимир Путин да посети страната.

Тази година България и Русия отбелязват 140 години от установяване на двустранни дипломатически отношения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!