Екатерина Захариева, Шенген
На снимката: вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да не се получи обратният ефект. Така каза пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

„Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано“, поясни Захариева.

На въпроса могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС, министърът на външните работи обясни следното:

„Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата“.

Външният министър коментира и кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната.

„Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да убедим, че е по-добре да сме в еврозоната“, пита Захариева.

„Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи е отменено засега“, заключи министърът на външните работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!