Екатерина Захариева
на снимката: външният министър Екатерина Захариева

България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна, по време на изслушване по инициатива на „Обединени патриоти”.

Тя трябваше да разясни подробности пред относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

„И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му. Това е един вид извинение”, каза Захариева.

И добави:

„Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения”.

На въпрос на депутати от „Обединени патриоти“ за разговора Екатерина Захариева обяви:

„Аз не го чувствам като натиск. Ако той мисли, че е натиск, е негов проблем. Българското Народно събрание е в правото си да изменя закони.“

После каза, че двамата се видели на среща на НАТО и той казал, че ставало въпрос за погрешен превод.

От турското министерство на външните работи вече публикуваха изявление, в което се казва, че „злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър“, за да увредят отношенията на Анкара и София.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза:

„Ние, „Обединени патриоти“ поискахме изслушване на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, защото думите на турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу са недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни – както и да стоят в „контекста“ на изказването му”

И добави:

„Не само намеса във вътрешните работи – подобен акт е и нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в Република България. Внушение, че Народното събрание на суверенна държава, каквато е България, пише закони под диктата на чужда държава. Пълен абсурд”.

По думите му изслушването е било необходимо, за да се запознаят депутатите с всички действия на българското.

„Защото на подобни прояви трябва да се реагира категорично и безкомпромисно! Подобни прояви трябва да бъдат пресичани в зародиш. Още повече – това не е първи опит на Турция за намеса във вътрешните работи на Република България”, заяви още Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук