В последния работен ден преди Великденската ваканция на депутатите, в парламента ще бъде разгледан на първо четене Закона за мерките срещу изпирането на пари, с който отпада задължението дружествата да внасят в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари.

Дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“.

Декларация за действителни собственици на фирми по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.

С промените отпада и задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент.

В дневния ред на парламента са и промените в Закона за местните данъци и такси, с които се отменя допълнителният имотен данък в курортите.

Промените идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. Досегашните текстове предвиждаха имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!