народно събрание, парламент, управляващи, опозиция

Депутатите ще започнат дебатите по второ четене на двата дългоочаквани законопроекта – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Те бяха изработени в следствие на дългите протести на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от няколко месеца са пред парламента в палатки.

Майките искат дълбоки реформи в социалната сфера.

Новата правна рамка е в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания, а практическото ѝ приложение цели да осигури по-достъпна среда, достъп до заетост, образование, обучения за придобиване на професионална квалификация, възможности за социално включване и независим начин на живот на хората с увреждания.

В Законопроекта се съдържат иновативни решения за тяхното социално приобщаване и за гарантиране на техните права. Прилагането му трябва да гарантира, че хората с увреждания ще получат значително по-висока финансова подкрепа и висококачествени социални услуги, лична помощ, медицински изделия и помощни средства, съобразени с индивидуалните им потребности.

Освен това народните представители ще гласуват оставката на бившия транспортен министър и депутат Ивайло Московски.

Той се върна в Народното събрание подавайки оставка като министър на транспорта в кабинета „Борисов 3“, след като, заедно с Николай Нанков и Валентин Радев, практически бяха уволнени след катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук