На снимката: Шифа ал Нима, мюфтията на терористичната групировка „Ислямска държава” /източник: Туитър/

В иракския град Мосул бе арестуван Шифа ал Нима, мюфтията на терористичната групировка „Ислямска държава“. Той е един от водещите лидери на ИД, арестувани напоследък.

Любопитното е, че мюфтията страдал от затлъстяването и за отвеждането му е бил необходим цял камион. Той не могъл да влезе в полицейската кола, твърди британският в. „The Daily Mail“, позовавайки се на силовите служби на Ирак. Изданието публикува снимка как качват в каросерията на камиона духовният главатар на ИД. Ал-Нима тежал 136 кг.

Снимка: Туитър

Той бил религиозният лидер на терористите и по негови фетви са били екзекутирани учени и богослови, извършен е бил терористичен атентат в джамия и са били разрушени редица обекти на културното наследство, сред които гробницата на пророка Йон.

Британският военен консултант Мейсън Джифърд, който съдействал в борбата срещу ИД в Сирия, заяви в Twitter, че мюфтията е „отговорен за екзекуции на мъже, жени и деца“.

„Това животно е изнасилвало и убивало“, написа Джифърд.

Той пожела на иракчаните да обесят терориста. Снимките от арестуването на ал Нима са психорогически удар за терористите, смятат наблюдател.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!