Уес Мичъл, зам.-държавен секретар на САЩ
на снимката: Досегашният зам.-държавен секретар на САЩ Уес Мичъл

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е подал оставка, съобщи в. „Вашингтон пост“.

Уес Мичъл, най-високопоставеният американски дипломат, отговарящ за европейските въпроси, ще напусне Държавния департамент следващия месец.

Това ще освободи ключов пост в момент, когато европейските лидери поставят под въпрос ангажимента на президента Тръмп към историческите съюзи.

Мичъл, който е на 41 г., изброява лични и професионални причини в писмото за оставката си от 4 януари, подадено до държавния секретар Майк Помпео. Последният му ден като помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси ще е на 15 февруари.

„Тъй като администрацията завършва втората си година на власт, аз чувствам, че съм свършил това, което исках да направя, заемайки тази позиция”, пише Мичъл

Той има предвид разработването на европейска стратегия и подпомагането на прехода на Помпео в работата след като Рекс Тилърсън беше уволнен през март.

„При това положение, аз вярвам, че е дошло времето да прекарам повече време с младото си семейство, което преживя много дни без мен през последните няколко месеца.“

В интервю Мичъл каза, че оставката му не е протест срещу политиката на администрацията или на посоката на външната политика и похвали ръководството и визията на Помпео.

„Аз напълно подкрепям него, работата, която той върши, ръководния екип тук“, каза той. „Но чувствам, че съм свършил това, за което дойдох. Децата ми имат по-голяма претенция към моето време, отколкото обществото.“

През септември 2017 г. Мичъл стана първият помощник-държавен секретар в администрацията на Тръмп, потвърден от Сената, и ще бъде първият назначен от Тръмп, който напуска.

Мичъл се присъединява към високопоставени служители, напускащи администрацията на Тръмп в началото на третата му година в Белия дом. Мичъл идва в Държавния департамент от мозъчен тръст, на който той е съосновател, Център за анализ на европейската политика.

Той току-що публикува книга , в която той и Якуб Григиел разкритикуваха външната политика на президента Барак Обама и настояваха за „обновяване“ на съюзите. Григиел също се присъединява към Държавния департамент, работи по европейски въпроси преди да напусне миналата година.

По време на 16-те месеца в европейското направление на американската външна политика Мичъл наблюдава отношенията с 50 страни и важни блокове като Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз.

„Влизаме в ера на конкуренция на големите сили“, каза той. „Западът, САЩ и нашите съюзници не са достатъчно подготвени за този преход.“

Мичъл няма друга работа, освен да научи сина си да играе бейзбол и да заведе дъщеря си на първите ѝ уроци по балет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук