Вашингтон
Вашингтон праща зам.-министъра по тероризъм и финансово разузнаване на визита в три държави

Заместник-министърът по тероризма и финансовото разузнаване на САЩ Брайън Нелсън започва днес обиколката си в три държави – Оман, Обединените арабски емирства и Турция. Визитата ще продължи от 29 януари до 3 февруари, съобщи Ройтерс.

Нелсън ще се срещне с правителствени служители, както и с фирми и финансови институции, за да повтори, че Вашингтон ще продължи агресивно да налага ограниченията.

„Частни лица и институции, работещи в разрешителни юрисдикции, рискуват потенциално да загубят достъп до пазарите на САЩ поради това, че правят бизнес със санкционирани субекти или не извършват подходяща надлежна проверка“, пояснява говорителят на американското финансово министерство пред Ройтерс.

Докато е в региона, Нелсън ще обсъди усилията на Министерството на финансите ще акцентира и върху „дестабилизиращата дейност на Иран в региона, рисковете от незаконно финансиране, подкопаващи икономическия растеж, и чуждестранните инвестиции“.

Пътуването бележи последното посещение в Турция на високопоставен служител на Министерството на финансите за обсъждане на санкциите, след поредица от предупреждения миналата година от служители, целящи да гарантират прилагането на ограниченията на САЩ спрямо Русия.

Пътуването на Нелсън съвпада с период на обтегнати отношения между Съединените щати и Турция, отбелязва Ройтерс.

Съвсем наскоро отказът на Турция да даде зелена светлина на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия разтревожи Вашингтон, докато Анкара е разочарована, че нейното искане за закупуване на изтребители F-16 все повече се свързва с това, дали двете северни страни могат да се присъединят към Алианса.

Нелсън ще посети Анкара, турската столица и финансов център Истанбул на 2-3 февруари. Той ще предупреди бизнеса и банките, че трябва да избягват транзакции, свързани с потенциални трансфери на технологии с двойна употреба, които в крайна сметка могат да бъдат използвани от руската армия. Предметите с двойна употреба могат да имат както търговско, така и военно приложение.

Докато е в Обединените арабски емирства, Нелсън ще отбележи „лошото спазване на санкциите“ в страната, посочва също Ройтерс.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук