Македонското вътрешно министерство потвърди, че трима души са разпознати като участници в палежа на българското знаме по време на карнавала в село Вевчани, в югозападната част на страната.

Инцидентът стана на 14-и януари. Тримата вече са били разпитани от полицията. Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу тях за „уронване на престижа на чужда държава съгласно чл. 181 от НК“. Това обвинение предвижда парична глоба.

Веднага след инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от този вандалски акт. Ангелов отправи остра вербална нота до МВнР на Република Северна Македония.

След инцидента Министерството на външните работи в Скопие осъди изгарянето на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като вредно за репутацията на страната. „Вековната традиция не трябва да бъде застрашена от дейности, които омаловажават или обиждат нации, държави, особено нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на Карнавала във Вевчани, действие, което не само уврежда репутацията на Карнавала, но и репутацията на Република Северна Македония“, съобщиха от МнВР на РСМ.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски също осъди подпалването на българското знаме на Вевчанския карнавал. „Палежът на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е недопустим и осъдителен. Между съседите е необходимо изграждане на доверие, разбиране и уважение“, заяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!