„На армане с тъпане”

За шеста поредна година гр. Разлог е бъде домакин на фестивала на традиционните хорá „На армане с тъпане”.

Над 2000 души от 25 групи от цялата страна ще се включат във фестивала, а зрителите за пореден път ще се насладят на непреходността на красотата на българския народен танц. Организатори на мероприятието са Община Разлог и и читалището в града, а  директор на фестивала е доц. Георги Гаров.

„В миналото и във времето, когато фолклорната култура е била жива традиция в България, харманът е било най-равното място и най-широкото извън селищата. Повечето от селищата от онова далечно време преди 100 години и повече, не са имали градоустройствен план и съответно не са имали обособено място като площад, където да се събират много хора. Затова неделното хоро и въобще празничното хоро се е случвало на хармана. Харманът е мястото, на което се вършее житото. То в цяла България има най-различни имена, но всички свидетелства от началото на миналия век са затова, че неделното официално селищно хоро се е случвало на хармана, поради това че е най-широкото и най-равно място в селото. От там ми хрумна идеята да кръстим така фестивала, защото става въпрос за фестивал, който има за задача да изяви тъкмо тези празнични хора – хората за веселие. „На армане с тъпане“ означава на хармана, за да играем хоро”, споделя доц. Гаров.

Целта на събитието е да се съберат хора, които да се потопят в атмосферата на мегданското веселие от миналото. Всички хорá и танци са бъдат под съпровода на жива музика, изпълнена от оркестър „Роял бенд“ от Благоевград, със солист Кинче Вълчева и ръководител Стефан Йорданов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук