Изтребител

На редовно заседание кабинетът одобри допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети „МиГ-29“.

Със сключването на договорите на стойност 82 млн. лева се цели да се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния ни суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Договорът с руската компания трябва да осигури поддръжката и евентуалните ремонти на 15-те ни „МиГ-29“ за следващите 4 години.

Военното министерство настоява, че тази сделка няма да отмени или проточи проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който трябва да бъде внесен в парламента за одобрение до края на април. Договорът е много дискусионен. Според експерти от Атлантическия клуб има текстове, които са в изгода на руската страна, като „отворените“ срокове за изпълнение на дейностите, които ще бъдат определяни от РСК „МиГ“.

Критиците на споразумението за ремонт, сред които е и президентът Радев, подчертават, че приоритетите трябва да се фокусерат върху проекта за тнов тип изтребител.

На заседанието на кабинета бяха одобрени и 10 млн. лв. по бюджета на МВР за допълнителни разходи. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово обезпечаване на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук