Разговорите между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин идват преди срещата на Ердоган с американския президент Доналд Тръмп  на 16 и 17 май, срещата на върха на НАТО в Брюксел, както и преди международния икономически форум в Китай на 14 и 15 май.

Двамата лидери ще обсъдят ситуацията в Сирия, съвместната борбата срещу тероризма, както и въпросът за двустранно сътрудничество.

Путин поздрави турският президент на референдум победа. Говорейки за връзките на Москва-Анкара Путин заяви, че постепенното възстановяване на вътрешното политическо положение в Турция ще създаде условия за стабилно развитие на отношенията с Русия.

„Ние изхождаме от разбирането, че вътрешната политическа ситуация в крайна сметка ще бъде възстановена. Това би създало допълнителни условия за стабилно развитие на руско-турските отношения”, коментира руският лидер.

Реджеп Тайипп Ердоган от своя страна заяви, че съвместните стъпки на двете страни могат да повлияят положително на региона на Близкия изток.

„Днес ние имаме една много добра възможност за обсъждане на отношенията. Вярвам, че стъпките, които предприемаме заедно ще променят съдбата на региона”, като турският президент визира кризата в Сирия.

Русия и Турция, заедно с Иран действат като гаранти за постигане на мирно споразумение за края на сирийския конфликт, при който загинаха повече от 400 000 души, а милиони  бягат към съседните страни и в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук