Започна първата среща на контактната група, оглавявана от президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев и министъра на външните работи в периода 2001-2005 г. Соломон Паси. Парадоксално, срещата е с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Създаването на групата беше обявено след изборите именно от ГЕРБ с цел водене на политически разговори с парламентарните групи в 48-мия Парламент. Идеята беше доказани евроатлантици да водят разговори за евроатлантическо мнозинство.

„Тук сме с една-единствена цел – да търсим решения“, каза преди срещата президентът Плевнелиев, като подчерта необходимостта от работещи институции. „С д-р Паси се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно решения и съгласие. Това изобщо не означава, че говорим за създаване на коалиции“, допълни той.

„Разбира се, ще се радваме, независимо с кой мандат, в какъв формат, в какъв вид, Народното събрание да даде хоризонт, включително за правителство“, каза още Плевнелиев.

От своя страна Соломон Паси посочи следното: „Бих определил нашата мисия като нещо по средата между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“. Никога от падането на Берлинската стена до днес геополитиката не е влияела толкова силно върху вътрешнополитически живот. В уникална ситуация сме и трябва да се намерят уникални решение“.

На старта на срещата с ГЕРБ-СДС лидерът на групата Десислава Атанасова се обърна към двамата с думите, че това е част от търсенето . По думите ѝ избирането на председател на парламента е било базирано на разума. „Редно е да покажем силата на съединението, да загърбим политическите пристрастия и да търсим диалог. Нищо друго освен каузата „България“, не стои пред нас, политиците“, каза тя.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отказват разговори, като към момента само ПП са изпратили официален писмен отказ. Отказ е дошъл още от БСП. „Възраждане“ пък не бяха поканени, докато „Български възход“ ще се срещнат с Паси и Плевнелиев по-късно днес. ДПС не са дали позицията си, като се очаква и те да проведат разговори с контактната група утре.

Вчера, след три дни неуспешни опити, най-накрая беше избран председател на 48-мото Народно събрание. Изненадващо, лидерът на БСП издигна отново кандидатурата на най-възрастния депутат – заради което и председателстващ първото заседание, Вежди Рашидов. Рашидов бе избран за председател на парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“. От „Демократична България“ изтъкнаха, че четирите партии могат да изберат и правителство, както избрали председател на парламента.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук