Дефиле на младото вино
Снимка: БТА

Четиринадесетото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“, който се организира традиционно в последната седмица на ноември от Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив, започва днес с „Дионисиево шествие“. Жителите и гостите на града ще могат да тестват 300 вида вино, които ще са разположени в 17 къщи в Стария град.

Участниците в дефилето са 67, като 45 от тях са винопроизводители, 20 са производители на храни и продукти, и други 2 са съпътстващи фирми. Откриването на фестивала с „Дионисиево шествие“, съпровождано от ансамбъл „Тракия“, започва в 13:00 часа от площада пред Община Пловдив. Шествието ще достигне до началото на Стария град, където Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022 година, на винарска изба „Юстина“.

От 14:00 часа ще започнат дегустациите на тазгодишни вина. Както всяка година те ще са чрез закупуване на жетони от специални информационни щандове. Програмата предвижда още концерти, художествени прояви, експерименти с компонентите на виното.

Професионално жури в състав предимно от специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, сомелиер, винен журналист и представител на Изпълнителната агенция по лозата и виното, ще дегустира и оценява вината от новата реколта. Категориите са четири: „Млади вина за бърза реализация реколта 2022“, които трябва да са в завършен сензорен и търговски вид, „Млади вина от последна реколта“, които не претендират, че са готови за реализация и „Плодови вина, ароматизирани вина и напитки на основа вино“, където са малиновите, черешовите и вината на основата на плодов сок. На 26 ноември по време гала вечер ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали.

Дните, посветени на младото вино, ще продължат до 27 ноември. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Българска телеграфна агенция е медиен партньор на фестивала.

Източник: БТА

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук