Първото заседание по делото за източването на КТБ ще се проведе днес в Специализирания наказателен съд. За източването на близо 2,5 млрд. лева са обвинени мажоритарният собственик Цветан Василев и oще 17 души.

Процесът срещу Василев обаче ще се води задочно. Причината е, че от 2014г. той се укрива в Сърбия, а опитите за екстрадиция към момента са неуспешни. Обвинителният акт беше внесен в края на юли, като се разпростира върху рекордните 12 000 страници.

Според прокуратурата в периода януари 2008г. – юни 2014г. е действала организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Създадена е била с цел придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери. Василев и останалите обвиняеми ще отговарят пред съда за участие в организирана престъпна група, източила от банката над 2 млрд. лева, както и за касова липса на повече от 205 милиона лева. Четвъртото направление на обвинението е за престъпление по служба.

„Моделът КТБ” представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“, отбелязва началникът на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото Иван Гешев.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!