Предстои днес да бъдат отворени офертите за проучването на добрите международни практики и за провеждането на симулации за електронния дистанционен вот, предаде БГНЕС.

До средата на септември би трябвало стане ясен изпълнителят по тази фаза от проекта, съобщават от Държавна агенция „Електронно управление“ /ДАЕУ/. Ще бъдат отворени офертите на участниците в откритата процедура за избор на изпълнител по първата фаза от проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“.

Проектът се осъществява в партньорство с Централната избирателната комисия (ЦИК) по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Обществената поръчка с предмет „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване“ се прави по процедура „събиране на оферти с обява“ по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП).

В редовния срок на процедурата интерес проявиха двама кандидати, поради което срокът беше удължен с три дни до 25 август т.г. включително. Изпълнителят трябва да бъде избран до средата на септември 2017 г. и да започне детайлно проучване с анализ на добрите практики в международен план на реализираните и въведени до момента дистанционни гласувания по електронен път в други държави.

На втория етап трябва да бъдат направени конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване. Изпълнението по двете дейности трябва да приключи до 15 октомври т.г. Тази фаза на проекта ще приключи с провеждането на три симулации на дистанционно електронно гласуване, които ще бъдат организирани като публично събитие в гр. София до 15 ноември 2017 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!