Десетки миряни се събраха и днес в митрополитската катедрала „Св. Неделя” за Великден. Бяха отслужени Утреня и Пасхална Света Литургия. Вечернята ще бъде от 17 ч. На Светли Понеделник бе отслужена и св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник „Рождество Христово“ край гр. Шипка

На втория ден от Великден, според православната традиция, започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тя завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Позната е и като и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома. Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

Според народните поверия на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник, младежи излизали извън селището, разделени на две групи, като търкаляли група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук