Путин - Шойгу
На снимката: Владимир Путин и Сергей Шойгу

Руският президент Владимир Путин е наредил Донбас да бъде превзет до март. Именно това е задачата на новия командващ на войната в Украйна генерал Валерий Герасимов. Информацията е на украинското военно разузнаване, без да дава повече подробности.

Оттам обаче отбелязват, че Путин и Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. През последните дни висши представители на украинските власти подчертават, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление през пролетта.

А в редовното си обръщение, президентът Володимир Зеленски заяви, че руският ракетен удар по жилищен блок в Днипро, показва необходимостта от по-бързи решения за доставяне на оръжия за Украйна.

„Случилото се в Днипро, фактът, че Русия подготвя нов опит да завземе инициативата във войната. Фактът, че характерът на военните действия на фронта, изисква нови решения в

снабдяването на отбраната.

Всичко това само подчертава колко е важно да се координират нашите усилия. Усилията на всички членове на коалицията да защитим Украйна и свободата и да ускорим вземането на решения”, заяви Володимир Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат обявени на Световния икономически форум в Давос и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия в петък.

По данни на Въоръжените сили на Украйна в момента руските военни нападат основно в две направления – към Бахмут и Авдеевка, както и опитват да подобрят своето тактическо положение в Купянск и Лиман.

През 11-те месеца на войната

Русия не успя да постигне своите основни цели

не превзеха столицата Киев, нито успяха да поемат пълен контрол над Донецка и Луганска област. През декември руският президент Владимир Путин направи няколко изказвания, които сигнализират, че в Кремъл започват да се подготвят за дълга конвенционална война, пише в обзора си Институтът за наблюдение на войната

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук