Глобиха 75 кметове за замърсяване с отпадъци, челните 3 места са за Бургас, Пловдив и София

75 кметове в страната са с издадени наказателни постановления за констатирани замърсявания с отпадъци, сочат данни от обобщена информация на МОСВ за осъществения през 2020 г. контрол от 15-те РИОСВ на кметове на общини по изпълнение на задълженията им, произтичащи от Закона за управление на отпадъците.

С най-голяма сума от 23 000 лева е глобен кметът на Дупница, който е с 3 наказателни постановления.

Следват кметовете на Сопот, Пловдивско с 17 000 лева и 5 наказателни постановления, Асеновград и Бобошево с по 9000 лева глоби. С 6 000 лева глоба е кметът на Средец в Бургаско. Останалите глоби са между 1 400 и 5 000 лева.

Наказателните постановления са на обща стойност 243 300 лв., като на някои от кметовете са издадени по повече от едно: Средец – 3 НП, Сопот – 5 НП, Асеновград – 3 НП, Исперих – 2 НП, Цар Калоян – 2 НП, Силистра – 2 НП, Тутракан – 2 НП, Дупница – 3 НП, Бобошево – 2 НП. От инспекциите са организирани и извършени проверки на място по изпълнение на дадените предписания на територията на всички общини, като са извършени над 700 проверки в над 1800 населени места.

Справката показва, че с най-много нарушения са кметовете в Бургаско- там са допуснати нарушения от 28 кметове на населени места, следва Пловдивско с 12 глобени кметове на населени места, на трето място е София с 10 глобени кметове – сред които кметовете на Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Кюстендил, Район „Овча купел“, СО, Район „Красна поляна“, СО, Горна малина, Кюстендил, Бобошево и Бобов дол.

Вчера излезе и позиция на Министерството на околната среда и водите.

От ведомството отбелязват, че въвеждането на депозитни системи и реализирането чрез нормативната уредба, „далеч надхвърля компетенциите им

Позицията им гласи, че подобно решение следва да бъде взето не въз основа на принципни предпочитания към даден вид система за събиране, а отчитайки всички специфики на управлението на отпадъците в България и на възможностите за изпълнение на новите цели.

Добавят, че във връзка с възникналия проблем по река Искър на министъра на околната среда и водите Емил Димитров е възложено на областните управители да предприемат необходимите действия за почистване на речните корита.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!