икономика на България

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас. Причината е, че след 20 години, когато те трябва да се пенсионират, няма да да има достатъчно работещи млади българи, които да издържат системата, сочи икономически анализ.

Британски икономисти от „Лондон бизнес скул” изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия, съобщи bTV.

Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години, ще е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 000 пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата, посочи той.

Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади, вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 000 души.

Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата, предупреждават експерти.

Според бившия социален министър обаче опасност от тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

„Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.”, поясни той.

По думите му ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

„В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз – най-застаряващата общност в целия свят”, пояснява Нейков.

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни – английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания.

„Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем”, припомня Нейков.

„В момента у нас 2,5 милиона българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС. В други страни четирима работещи издържат един пенсионер, а у нас двама – един, пояснява той.

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, проблемът е при т.нар. „отчаяни безработни”. „Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме”, допълва Нейков.

Той е категоричен, че пенсионната възраст у нас трябва да продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук