Урсула фон дер Лайен

Заради по-добри икономически показатели през 2021 година намаляват средствата по Плана за възстановяване на България, Румъния, Франция, Полша, Белгия, Унгария и др., като за сметка на това се увеличават парите за по-силно пострадалите страни, сред които – Испания и Германия. Новината стана повод за поредното разпространение на дезинформация от страна на ГЕРБ.

Преди няколко дни стана ясно, че парите по Плана за възстановяване на България ще бъдат намалени с 578 милиона евро. Целта е той да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия. Така вместо с 6,27 милиарда евро България ще разполага с 5,69 милиарда евро.

Още по начало актуализацията на средствата заложена в регламента за програмата за възстановяване на ЕС NextGenerationEU, тъй като към февруари 2021 година, когато е подписана правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост от правителството на Бойко Борисов, няма статистически данни за това как ще се отрази пандемията на европейските икономики.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, както вече стана ясно сред тях са Испания и Германия. Това заявиха от Министерството на финансите.

По-рано през деня Бойко Борисов обвини управляващите в „некадърност”.

„Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“.

Истината обаче е, че за България е добра новина, че икономиката ни се възстановява с по-бързи темпове от предвиденото.

„Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност“, но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.”, отговориха от министерството.

Даниел Лорер: Поредна порция неистини

По-късно в своя Фейсбук профил темата коментира и бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, като той заяви, че това е поредната „порция неистини от ГЕРБ”.

„Противно на твърденията им, намаляването на средствата по българския Πлaн за възстановяване НЕ e cвъpзaнo нито cъc зaбaвeнo изпpaщaнe, нито с това, че Борисов не е на власт, а САМО и единствено c актуализация на данните на европейската статистическа служба за иĸoнoмичecĸитe щeти oт СОVІD за страната.”

Той зададе и няколко въпроса и прехвърли вината към ГЕРБ.

„- Защо Борисов продължава да говори за евросредствата като негови лични, които да „спира“ и да „пуска“?

– Защо ГЕРБ поставят под риск целия ресурс по Плана, който ще подпомогне с грантове и финансови инструменти българските малки и средни компании?

– Защо ГЕРБ блокира работата на НС и не иска да бъдат приети реформите, които съпътстват осъществяването на Плана?

Необходими са реформи в Закона за обществените поръчки, в Закона за противодействие на корупцията, изменения в нормативната уредба във връзка с подаване на сигнали за нередности и други важни закони, свързани с по-прозрачна бизнес среда и намаляване на корупционните практики.

Така „отговорната“ опозиция целенасочено саботира изпълнението на Плана, възпрепятствайки възможността средствата да достигнат най-бързо до българските фирми и да бъдат инвестирани в икономиката ни по ясни правила!”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук