Избори 14 ноември, машинно гласуване

Въпреки заявеното по-рано желание само 30% от контролните разписки да бъдат броени, поради силния политически натиск на ГЕРБ и суматохата, която фирмата „Сиела Норма“ създадоха  с появяването на допълнителни машини из цяла България, снощи, 35 часа преди началото на изборите в неделя, Централната избирателна комисия излезе с ново решение – 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. Войнов обясни решението:

„Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“, и с оглед гарантиране доверието в изборния процес, ЦИК реши да измени методическите указания по прилагане на Изборния кодекс за предстоящите избори в секциите във и извън страната, в които се гласува с машини.“

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

„Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“.

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против. Причината е, че не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броен. Според него в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук