Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 – „против“ и 20 – „въздържали се“ на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет.

Той предвижда реален растеж на БВП от 3.5% при заложено повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто и очакван годишен растеж от 3.6 на сто. Средногодишният коефициент на безработица е заложен на 5.3%. Очаква се до края на 2021г. да се увеличи до 3.3%.

По време на дебатите от всички парламентарни групи дадоха заявка, че между първо и второ четене ще направят сериозни предложения за редакции – както на начина на определяне на приходите и разходите, така и на структурирането на харчовете.

Така приетият от парламента актуализиран бюджет на служебното правителство предвижда прогнозираното увеличение на приходите да е 1,3 млрд. лв. или 1,1% от БВП, съответно от ДДС 0.8 млрд. лв., от ДДФЛ 0.3 млрд. лв, от корпоративни данъци 0.2 млрд. лв.

Това позволява увеличение на разходите с 1,21 млрд. лева или 1% от прогнозния БВП. Парите ще бъдат разпределени по отделни пера: 400 млн. лева – подкрепа за бизнеса, 222.4 млн. лв. – за социална подкрепа, 200.1 млн. лв. – за мерки в областта на здравеопазването, 133 млн. лв. – за провеждане на избори през 2021 г., 53.4 млн. лв. – за МВР и Министерство на правосъдието, 100 млн. лв. – за регионалното министерство, до 16.3 млн. лв. – за Комисията за енергийно и водно регуиране, за да плати загубени дела, 30 млн. лв. – за подпомагане на въздушните превозвачи, 0.08 млн. лв. за Българския институт по метрология, 35 млн. лева – за увеличаване на средства в резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Законопроектът предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 141.3 млн. лева спрямо първоначалните резерви. Така дефицитът по държавния бюджет за 2021 година ще стане 5,6 млрд. лв или 4,4% от прогнозния БВП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!