На днешното правителствено заседание трябваше да се вземе решението за отпускане на държавен заем за БДЖ на стойност 120 млн. лева. Решението обаче е отложено, като ще се търсия цялостно решение. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет.

„Цялостно решение се търси. Това означава интензивни разговори с облигационерите, от които ще се опитаме да постигнем по-добър резултат като цяло за компанията и да уредим еднократно окончателно всички взаимоотношения по повод на изтегления през 2007 г. облигационен заем в размер на 250 млн. лв.. От него са останали около 103 млн. лв.”, обясни финансовият министър.

Горанов обеща пари на БДЖ, след като миналата седмица стана ясно, че държавното дружество не може да обслужва задълженията си по втория облигационен заем с обща стойност малко над 100 млн. лева. С решение на съда кредитор блокира сметките на „БДЖ-Пътнически превози“ и по думите на изпълнителния директор Владимир Владимиров са изтеглени 40 млн. лв.

Той отрече категорично да се стигне до разпродажба на подвижен състав, но вчера стана ясно, че други кредитори са пристъпили към запор и разпродажба на недвижими имоти. Частен съдебен изпълнител е пуснал за продан централата на БДЖ, намираща се на ул. „Иван Вазов“ №3 в столицата.

От Регистъра на публичните продажби става ясно, че се продава половината от административната сграда, т.е. застроена площ от 1 854 кв. м. и разгъната застроена площ 7 803 кв. м. Търсената цена е малко над 7 млн. лв.

В момента по думите на финансовия министър се търси дългосрочно решение, като се говори с облигационерите те да направят отстъпки – на част от разноските или лихвите. Горанов коментира, че въпросните десет дни, в които трябва да се вземе решението не са критични.

На въпрос за пускането на търга за нов подвижен състав на БДЖ – Горанов заяви, че е готов да подкрепи провеждането му при условие, че решението за този търг и концесията на Летище София са в един ден.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!